Tie-break systemen

Bij toernooien zijn er regelmatig vragen over de betekenis van alle getallen op de uitslagenlijsten. Hieronder worden de belangrijkste waarden uitgelegd, de weerstandspunten (WP), de Sonne-born-Berger score (SB) en de progressieve score (PS). Deze scores worden vaak gebruikt om bij gelijk eindigen (gelijke score) een winnaar aan te kunnen wijzen.

Weerstandpunten (WP)
De som van de scores van de tegenstanders. Naarmate een speler sterkere tegenstanders heeft getroffen in een toernooi, is de WP hoger. De WP wordt alleen gebruikt in Zwitserse systemen.

Sonneborn-Berger score (SB)
De SB lijkt veel op de WP, maar nu wordt de uitslag van de partijen meegewogen. Het is de som van de scores van de tegenstanders waarvan gewonnen is, plus de helft van de som van de scores van de tegenstanders waartegen remise is gespeeld. Winst tegen een sterkere speler levert daardoor meer SB punten op dan winst tegen een zwakkere tegenstander. Verlies levert geen SB punten op. De SB wordt zowel in meerkampen als Zwitserse systemen toegepast.

Progressieve score (PS)
Dit is de som van je eigen score van elke ronde. Dus de score na ronde 1 + score na ronde 2 + score na ronde 3 enz. Winst in eerdere partijen draagt meer bij aan de PS dan winst in latere partijen. Wordt vooral in Zwitserse systemen toegepast.