Thiemen SBO jeugdkampioen t/m 14 jaar

Het eerste online jeugd PK van de SBO is een feit. Via Tornelo een een live video verbinding zijn alle partijen zonder technische problemen gespeeld. Thiemen Dekker (WSG) won al zijn partijen en is daarmee SBO jeugdkampioen t/m 14 jaar. Ook mag hij hierdoor meedoen aan het NK-C, dat zowel in mei online wordt gehouden, als ook als gewoon toernooi in augustus ’21 of januari ’22 in Almelo.
Einduitslag

Naam123456scoreSBPlaats
Dekker, Thiemenx111115101, kampioen en nk ticket
Breider, Jayden0x1111462
Lankheet, Hidde00x101233
Kreijkes, Aron000x11223
Kroeze, Finn0010x0125
Kaaij, Jurre van der00001x115

Alle partijen zijn terug te zien op Tornelo

1e ronde
Finn houdt het qua materiaal nog aardig in evenwicht tegen Thiemen, maar ziet dan op zet 27 een damepenning over het hoofd. Daarna trekt Thiemen de partij snel en vakkundig naar zich toe.
Ook in de partij tussen Aron en Jurre is er sprake van een damepenning, al bij zet 11. Aron wint daarna eenvoudig.
In de 3e partij tussen Jayden en Hidde gaat het wat heen en weer. Jayden offert een paard maar krijgt daar weinig voor terug. Hidde ruilt vervolgens een loper tegen 2 pionnen, maar dan wint de ervaring van Jayden in een mooi eindspel. Als hij tenslotte de toren van Hidde kan vorken is het afgelopen.

2e ronde
De topper tussen Thiemen en Jayden. Jayden speelt zijn favoriete Siciliaans. Thiemen krijgt veel ruimte om zijn vrije d-pion door te schuiven en na het afruilen van de dames kan Jayden winst van Thiemen niet meer voorkomen.
Jurre geeft op zet 10 zijn dame weg. Hidde heeft nog wel ruim 50 zetten nodig om te winnen en miste daarbij 2 x een mat in 3 rond de 35e zet.
Finn had met zet 19 f3 een paard en dame kunnen vorken en een klein voordeel kunnen behalen. In plaats daarvan verliest hij een paard en even later de dame. Aron wint.

Hieronder de stelling van de partij tussen Jurre en Hidde, de linker na 34. Kg1 en de rechter na 34. Kg1 Dg5 35. Tf2. Beide keren heeft zwart een mat in 3. Zie jij ze?

3e ronde
Thiemen hakt genadeloos in op de koningsvleugel waar Aron net had gerokeerd. Aron heeft geen schijn van kans.
Hidde komt een stuk voor tegen Finn en er komt een toren tegen toren+loper eindspel. Het lijkt een gelopen race, maar Finn speelt het slim. Hij kan de loper pennen en terugwinnen, en weet ondanks dat hij zijn 3 pionnen nog op de 6 en 7 lijn heeft en Hidde al is doorgeschoven naar de 5e rij als eerste de overkant te halen en na torenruil en een gepromoveerde dame wint Finn alsnog na 58 zetten.
Jayden wint in 7 zetten van Jurre (gedekte dame op f7, waar kennen we dat ook al weer van?).

4e ronde
Thiemen weet ook op zet 7 zijn dame gedekt op f7 te manoeuvreren tegen Jurre.
Jayden zet veel druk op de damevleugel na een lange rokade van Finn. Met 22… c4 had hij het waarschijnlijk iets sneller kunnen afmaken, maar al met al had hij weinig moeite de overhand te houden.
Hidde speelt een sterke en aanvallende partij waarin hij zijn voordeel flink opbouwt. Hij mist nog wel een mat in 1 maar wint de partij.

5e ronde
Weer een sterke partij van Hidde, waarin hij het Thiemen flink lastig maakt. Hij heeft zijn d pion op de 6e rij, en Thiemen heeft daar behoorlijk last van, ondanks een stuk voorsprong. Op zet 34 had Hidde dat weer gelijk kunnen trekken met Te4, een aanval op beide ongedekte lopers. In plaats daarvan speelt hij een iets te optimistische d7, waarna hij na Lb5 inziet dat is afgelopen en hij opgeeft.

Op bord 2 een monsterpartij van 101 zetten! Aron staat eigenlijk de hele tijd beter, maar weet dit niet om te zetten in winst. Als Jayden dan op zet 78 de toren van Aron weet te pennen zijn de rollen omgedraaid. Jayden heeft op zet 83 zijn eerste mat in 6, maar heeft dan nog bijna 20 zetten nodig in een zeer omslachtige manier van mat zetten met de toren (en een in de weg lopende loper).
Jurre wint in de 4e zet de toren van Finn. In de 10e zet wint Finn een toren terug. Dan mist Finn een penning. Deze is onschuldig, maar Finn doet precies de verkeerde zet, waardoor Jurre een loper kan winnen. Finn reageert verkeert en Aron kan met 14. Dh8# winnen, maar mist deze zet. Hij staat nu wel 2 paarden voor en weet vervolgens Finns dame te vorken en zet even later alsnog mat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *