Nederlands Jeugdkampioenschap A,B en C in Almelo

Eindelijk is het zover: vanaf zondag 1 augustus is er sinds 2019 weer een echt Nederlands jeugdschaakkampioenschap. En dit keer in onze regio, in Almelo. Er doen 9 SBO-ers mee. Volg hier vanaf zondag de ontwikkelingen rond onze jeugd, of kijk op de site van het  njsk voor het laatste nieuws, live partijen en uitslagen.

Resultaten

categorienaampuntenaantal partijenW-We123456789
AMatthias Kruimer2.57-1.59½011000--
AmArjuna Bertholee27+0.51½½00010--
BWahe Boghossian4.57-0.11110101½--
BmEvi Maris37+1.571100001--
Veronique Bogouslavskii3.57+1.79001½110--
CThiemen Dekker59-0.28101011010
Hidde Lankheet29+0.99000010010
CmLauri Maris36-1.42110½½0---
Alma Visser16-1.16000010---

Dag 1

De kop is er af, na 2 jaar is er weer live geschaakt voor een jeugd NK.

In de samengevoegde groep AB meisjes zorgde Evi al snel voor een verrassing door te winnen van de op papier veel sterkere Marieke van Essen (bijna 400 ratingpunten meer). In de B groep maakte Wahe het zichzelf wat moeilijk door in de beginfase veel bedenktijd te nemen. Na 15 zetten had hij minder dan 10  minuten op de klok. Maar hij speelde sterk en hield zijn overwicht vol tot en met zet 40, waarna er 30 minuten bij kwam en hij het af kon maken. In de C groep speelde Thiemen een mooie partij tegen de kersverse NK-E online kampioen Oscar Zecha, die goed speelde en een lichte voorsprong wist te krijgen. Maar met een mooi dameoffer van Thiemen dat hem een sterke f pion opleverde met mat- en promotiedreiging wist Thiemen de partij naar zich toe te trekken en te winnen. Thiemen wint met deze partij de spektakelprijs voor dag 1, en mag een fanshop artikel van Heracles uitzoeken.

Dag 2

Net als gisteren won Evi vrij snel haar partij, en weer tegen een op papier sterkere speelster.  Arjuna haalde net als gisteren remise uit een lastig pionnen toren eindspel. Veronique speelde weer een lange partij (gisteren de langste, vandaag de op een na langste), maar kwam net te kort.  In de C jeugd trof Hidde de tegenstander van Thiemen van gisteren. Deze was te sterk voor hem en ook Thiemen moest buigen voor de als 2e geplaatste Arthur. Morgen zijn er voor de C jeugd 2 rondes, dus volop kansen deze dubbele 0 goed te maken. Bij de C meisjes won Lauri overtuigend haar 2e partij en ook Wahe won weer bij de B.  Net als Evi spelen ze morgen op bord 1 een belangrijke wedstrijd tegen een mede-titelkandidaat / titelfavoriet…

Dag 3

Hidde laat in zijn 1e partij de dame slaan en geeft op. Thiemen verliest na een ruilactie zijn losse d-pion. In een pionnen – gelijke loper eindspel weet hij met een pion minder toch te winnen. Bij de C meisjes speelde Lauri tegen Elysia. Elysia wist de koningsvleugel van Laurie te verzwakken maar had nog veel tijd nodig om het punt binnen te slepen. Bij de AB meisjes verging het Evi ook niet al te goed. Katharina kwam al snel beter te staan en maakte het eenvoudig af. Wahe lag wel lang op koers om de 100% vol te houden. Helaas ging het aan het einde mis. Maar er waren ook pluspuntjes: Veronique haalde haar eerste punt binnen, weer in een lange partij, waar ze in een vrij passieve partij pas aan het eind een voordeel behaalde en benutte. En in de A won Matthias. Hij was al aan de winnende hand toen de tegenstander de dame liet vorken.

Dag 4


Jayden opent de dag op bord 1 bij de A jeugd. (foto Ilja Kalle)

Hidde pakt zijn eerste punt. Hij kwam een paard achter, maar kreeg daardoor een mooie vrije d-pion.  Toen zijn tegenstander wat onhandig zijn toren weggaf in de strijd om deze pion was het gauw bekeken. Alleen Alma staat nog op de nul. Alhoewel ze af en toe mooi aanvallend spel laat zien, zijn er toch net te veel kleine foutjes die haar telkens de das omdoen. Thiemen’s partij kende een voor beide spelers stressvol eindspel.  Onder tijdsdruk waren de jongens bang een foutje te maken en Thiemen was zichtbaar opgelucht toen hij aan het langste eind trok.

In de A groep pakte Matthias weer een punt. Zijn tegenstander viel wat al te optimistisch aan op de damevleugel en Matthias stond de hele partij beter.  Wahe houdt na winst aansluiting bij de top. In Veroniques spel ging het wat op en neer maar aan het eind stond ze gewonnen. Ze had tot 2 x toe een winbaar dame tegen toren eindspel kunnen forceren, maar ze was toch te voorzichtig. Dat leverde uiteindelijk een half puntje op.

Morgen het eerste SBO onderonsje tussen Veronique en Arjuna .

Dag 5

De C jeugd speelt vandaag weer 2 rondes. In ronde 6 ontwikkelt Hidde  gelijkwaardig naar het eindspel van 6 pionnen tegen 6 pionnen. Helaas gaat het dan al snel mis. Thiemen heeft sterke pionnen op g en h, promoveert en wint.

En Alma is van de 0 af! Haar tegenstandster sloeg met de dame een vergiftigde pion. Alma reageerde goed en kon haar eerste punt binnenslepen. En drama bij het onderonsje: Arjuna is zichtbaar van slag als Veronique met een paardvork een stuk wint. En even later de partij. Lauri komt binnen 20 zetten remise overeen, Evi verliest. Hidde en Thiemen verliezen beide de 2e partij van vandaag. Thiemen speelde tegen Prajit Sai , een van de koplopers die nog geen partij verloren heeft. Hidde plaatste zijn dame in een penning.

Matthias speelde goed en had een voordeel, maar onder tijddruk draaide de partij helemaal om en uiteindelijk ging hij door de klok.


Wahe tegen de latere kampioen B jeugd

Dag 6

Tussenstand jongens – meisjes 3-0, als Hidde, Thiemen en Wahe winnen en Evi, Alma en Lauri verliezen. Wahe kon na een foutje van zijn tegenstander met een fraai torenoffer de winst binnen slepen. Maar de twee overgebleven meiden in de AB groep winnen en Matthias verliest, dus het wordt 3-2. Veroniques tegenstander miste de winnende zet en daarna kwam Veronique sterk terug en kon ze het pionnen eindspel tot een goed einde brengen.

Dag 7

meisjes C
In verband met een corona besmetting wordt de C meisjes vandaag niet gespeeld. Er was al een kampioene bekend. Lauri eindigt met 3 uit 6 op een gedeelde 6e plaats, Alma gedeeld 13e.

jeugd  C
Hidde en Thiemen weten de laatste ronde niet te scoren.  Hidde eindigt gedeeld 22e, en Thiemen gedeeld 6e.

meisjes AB
Het 2e SBO onderonsje van Arjuna, dit keer tegen Evi loopt voor haar weer niet goed af. Evi heeft een doorgeschoven c-pion, en dat kost Arjuna uiteindelijk een toren en daarna de partij. Veronique heeft nog steeds kans om de barrage om de meisjes A titel te halen. Dan moet ze deze ronde winnen van de sterk spelende Cato en dan zal ook Katharina moeten verliezen. Beide partijen gaan nu nog gelijk op. In het eindspel weet Cato een voordeel te behalen en te winnen.  In de tabel met resultaten bovenin het bericht zie je aan de W-We scores hoe sterk deze groep was. Alle SBO meiden haalden een hoge score.


foto 1: Veronique tegen Cato , foto 2:  Evi en Arjuna

jeugd B
Wahe speelt gelijk en komt daarmee op 4,5 punten. Op SB punten valt hij daarmee net buiten de top 3.

jeugd A
Matthias blijft steken op 2,5 punt en en eindigt gedeeld 14e.

Het toernooi zit er op.  Het was een geslaagd toernooi, op een top locatie, en we kijken uit naar de komende editie in mei 2022.

Alle SBO deelnemers

A jeugd
Matthias Kruimer, Rijssen

A meisjes
Arjuna Bertholee, Minerva

B jeugd
Wahe Boghossian, Max Euwe

B meisjes
Evi Maris, WSG
Veronique Bogouslavskii, Max Euwe

C jeugd
Thiemen Dekker, WSG
Hidde Lankheet, Almelo

C meisjes
Lauri Maris, WSG
Alma Visser, Minerva

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *