Ledenwerving: SV Almelo aan het woord!

In korte interviews willen we vanuit de SBO de komende tijd meer aandacht besteden aan ledenwerving binnen de SBO.  In deze tweede aflevering voor deze interviewserie spreken we met Ton van Manen, voorzitter van Schaakvereniging Almelo. In een viertal vragen bespreekt hij de huidige situatie voor deze schaakvereniging, en wat de vereniging doet om aan ledenwerving. Wij wensen jullie veel leesplezier, en hopelijk bieden de voorgestelde punten van Ton mooie aanknooppunten voor andere verenigingen! 

Welk bijzonder verhaal geeft ons als buitenstaander een mooie introductie over jullie vereniging?

Onze vereniging is in 1931 opgericht. We hadden op dat moment al twee verenigingen: een algemene schaakvereniging en een christelijke schaakvereniging. Deze verenigingen zijn in 1931 gefuseerd, vandaar dat 1931 ons oprichtingsjaar is. Een leuk detail is dat de christelijke vereniging alleen tot een fusie wilde overgaan wanneer er niet op zondag zou worden gespeeld. Tot op heden is dit het geval, en dat maakt die fusie en dit detail zo bijzonder!

Natuurlijk hebben we wel het Kroegloperstoernooi in Almelo, en dat is op zondag. Dat is vrij voor al onze leden, en voor buitenstaanders. Maar feitelijk houden we de zondag keurig schaakvrij!

Ook ben ik nog op zoek naar de clubkampioenen vanaf 1931. Het zou toch mooi zijn wanneer we de gehele lijst van kampioenen vanaf de oprichtingsdatum compleet hebben. De lijst is al compleet tot en met 1948, maar om de jaren daaraan voorafgaand nog te vullen is nog een flinke uitdaging…

In de jaren negentig hadden we rond de 180 leden, en in de interne competitie deden toen ruim 120 spelers mee, dat weet ik nog goed, ik was in die tijd namelijk de interne competitieleider, haha! En dan ben je wel even bezig met de indeling. Dat is de afgelopen jaren toch flink afgenomen. We hebben nu zo’n 80 leden (35 jeugdleden, 45 volwassenen), en we hopen natuurlijk wel dat dit uitbreidt de komende jaren.

 

Wat zijn de activiteiten van de SV Almelo m.b.t. ledenwerving? 

We hebben een brainstormsessie gehouden met de vraag ‘Hoe kunnen we nu leden werven?’ Op basis hiervan kwamen we tot een actielijst van 25 punten. Hoe langer we er mee bezig waren, hoe moeilijker het echter bleek om die actiepunten allemaal los op te pakken. Het meest cruciale aspect bleek en blijkt toch zorgen dat de zittende leden een gezellige, leuke club hebben. En dat is ons startpunt.

De jeugd groeit mooi met 10 leden per jaar, maar elk jaar vallen er ook weer 8 of 9 af. Dat is dus een subtiele toename. Wat erg belangrijk is, is dat So Ching en Daniël, samen met nog 6 leden, actief bezig zijn met de jeugd. Dat gaat van het organiseren van lessen en competities tot en met (online) toernooien. Kortom, de activiteiten voor de jeugd zijn goed geborgd!

Uiteindelijk is praten met én luisteren naar de leden de werkelijke kern. Wat willen de leden? Zijn zij nog blij bij de vereniging? Zijn er wensen voor verandering? Dat zijn voor ons belangrijke peilers. En gelukkig merken we dat de leden blij zijn met onze huidige opzet. Dat betreft onze interne competitie, en ook onze toernooien. Ook andere activiteiten krijgen aandacht.

Een mooi voorbeeld hiervan is het kamerschaak. Twee groepen spelers (in 2 gescheiden ruimtes), spelen (op basis van wat zij gezamenlijk overeenkomen) de zetten. Dat wordt op het einde heel dynamisch (dan komen beide groepen namelijk bij elkaar in één ruimte!), en het kan leiden tot grote hilariteit in het eindspel, wanneer iedereen door elkaar heen aan het roepen is (voorzeggen mag dan). Humor en een gezellige sfeer gegarandeerd! Dat gaan we binnenkort maar weer eens op de agenda zetten…

Een punt van aandacht is trouwens onze interne competitie. Wij werken niet met het Keizersysteem, wat nogal vaak cijfers produceert waar de gemiddelde schaker helemaal niets mee van doen heeft. Wij hebben intern een overzichtelijk systeem waarbij een speler minimaal 35% van de wedstrijden moet spelen om kampioen te kunnen worden. Deze drempel zorgt ervoor dat een speler niet maar 5 keer opdaagt en dan toch kampioen kan worden. Nog prettiger is het dat de leden in een overzichtelijke tabel kunnen zien op welke plek zij staan, en tegen wie zij de laatste 5 ronden gespeeld hebben. Ons indelingssysteem zorgt ervoor dat de leden niet binnen 5 ronden weer tegen elkaar kunnen spelen. Het bouwen van dit systeem was flink veel werk, maar het werkt nu optimaal, en zorgt voor een snelle indeling en een prettige werkwijze voor de Interne competitie. We hebben dit systeem besproken met de leden, en deze zijn zeer positief over ons systeem. Oók een belangrijk stuk ledenwerving, want het houdt de zittende leden content!

Krijgt de vereniging extra aandacht vanwege de website? 

We hebben al een aantal reacties ontvangen nu we de nieuwe website hebben geactiveerd, en ook zijn er door de website al een aantal potentiële leden komen kijken. Wat dat betreft is het hebben van een goede website wel belangrijk. Het kost tijd om de uitslagen bij te houden en nieuwe artikelen te schrijven. We blijven dus zoeken naar leden die graag schrijven, want dat maakt de website een blijvend en vooral groeiend concept.

Als je één leerpunt van de SV Almelo m.b.t. ledenwerving over de jaren heen wilt delen met de andere verenigingen uit de SBO, welk punt is dat?

We hebben echt een thuishonk. De leden hebben het gewoon naar hun zin bij ons. We kunnen op onze locatie een drankje doen aan de bar, de analyse kan prima in de aula, en in de speelzaal zelf is zoals die hoort te zijn: stil en comfortabel. Dat drankje, die gezelligheid, dat hoort erbij. En dat je dan toch ongestoord jouw partij kunt spelen, zorgt wel dat we hier (De Schelf) echt op onze plek zitten. Ook het gegeven dat onze speelavond de vrijdagavond is, is een belangrijk punt. Daardoor zijn de leden toch iets meer ontspannen. Het scheelt wanneer je de dag na een avondje schaken niet naar kantoor hoeft!

Daarnaast: zorg ervoor dat je intern een goed indelingssysteem hebt, en een overzichtelijke tabel met de standen voor de leden! Ons indelingssysteem is beschikbaar voor andere verenigingen mocht er vraag naar zijn. Zodra de basis staat, kun je op een prettige manier indelen en heb je er verder geen omkijken naar!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *