Ledenwerving: Park Stokhorst aan het woord!

In korte interviews willen we vanuit de SBO de komende tijd meer aandacht besteden aan ledenwerving binnen de SBO.  De aftrap voor deze interviewserie wordt verzorgd door Rienk van der Werff, voorzitter van Schaakvereniging Park Stokhorst. In een viertal vragen bespreekt hij de huidige situatie voor deze schaakvereniging, en wat de vereniging doet om aan ledenwerving. Wij wensen jullie veel leesplezier, en hopelijk bieden de voorgestelde punten van Rienk mooie aanknooppunten voor andere verenigingen!

Welk bijzonder verhaal geeft ons als buitenstaander een mooie introductie over jullie vereniging?

Het plezier in het schaken in een gemoedelijke ambiance, dat is kenmerkend voor Park Stokhorst. De club is genoemd naar de Enschedese wijk waar het ruim veertig jaar terug allemaal begon.
De binding met de wijk is gebleven, ook vanwege de speellocatie ’t Volbert, de karakteristieke boerderij van meer dan 300 jaar oud aan de rand van de wijk. Onder de balken van de boerderij, bij de bar en de tap, wordt bijna elke maandag gespeeld. Er is een brede interne competitie met huisschakers met een enige ervaring tot schakers die in de landelijke competities meespelen, en alles wat er tussen zit. Van twintigers tot tachtigers, mannen en vrouwen.
De diversiteit en de breedte en de mogelijkheid mensen te ontmoeten is wat deze club karakteriseert. Meer dan de prestaties en de kampioenschappen. En we zijn blij dat dat ook gezien wordt en er regelmatig nieuwe gezichten de weg naar de club weten te vinden.

Wat zijn de activiteiten van SV Park Stokhorst m.b.t. ledenwerving? 

We hebben allang geen jeugdafdeling meer met doorstroming naar de senioren. We richten ons qua ledenwerving op de instroom van senioren van twintig tot tachtig jaar. We doen het volgende:

  • We stellen onze rapidavonden voor iedereen open, mensen kunnen gratis en zonder verdere verplichtingen deelnemen.
  • We geven training aan senioren op de clubavond voorafgaand aan de competitie. Belangstellenden kunnen hierop instromen.
  • We organiseren met de Stichting 55+ in Enschede cursussen voor ‘herintredende schakers’, mensen die vroeger meer of minder actief geschaakt hebben en die nu een sociale activiteit zoeken, willen schaken met de kleinkinderen en dan over de drempel van de club stappen.
  • We begeleiden nieuwkomers door ze ‘op maat’ op weg te helpen, beginners aan elkaar te koppelen met begeleiding, ervaren schakers gelijk mee in de competitie

Krijgt de vereniging extra aandacht vanwege de website? 

We zien de laatste jaren een stijgend aantal leden, de negatieve trend is dus gekeerd. We horen regelmatig dat mensen ons via de site weten te vinden en dan de stap over de drempel zetten. Dus we merken het belang van een goede site. In ontwikkeling, onderhoud en dagelijks beheer.

Als je één leerpunt van SV Park Stokhorst m.b.t. ledenwerving over de jaren heen wilt delen met de andere verenigingen uit de SBO, welk punt is dat?

Ook als je denkt dat jouw club gezellig en informeel is, realiseer je dan dat er een flinke drempel is voor een thuisschaker, zelfs als die behoorlijk wat ervaring heeft. Je moet de mensen daar echt overheen helpen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *