Kweekvijvertrainingen

WAAROM deze kweekvijver?

De KNSB organiseert ieder jaar zogeheten Stertrainingen. Deze zijn [citaat]: ‘…bedoeld om een brede groep jonge talentvolle schakers de gelegenheid te bieden om met gelijkgestemden te trainen.’… Echter, zo’n training wordt niet in onze regio gehouden. Toch is er wel degelijk behoefte aan een dergelijke cluboverstijgende jeugdtraining binnen de SBO. Daarom heeft Minerva een aantal jaren geleden het initiatief genomen een kweekvijver-training te organiseren, onder de voorwaarde low-budget maar met dezelfde doelstelling. Dat betekent o.a. dat niet is gekozen voor het huren van (dure) extra ruimte in een weekend maar voor het gebruik van ruimtes die toch al beschikbaar waren tijdens de clubavond. De SBO heeft de trainingen omarmd en biedt ondersteuning middels een subsidie.

Wie zijn de TRAINERS?
IM Frank Kroeze (FIDE rating 2387, KNSB rating 2387): speelde afgelopen seizoen in de KNSB 1e klasse voor Dr. Max Euwe en in de Duitse Oberliga Nord-West voor SK Nordhorn-Blanke. Frank heeft het KNSB diploma trainer C (het ‘hoogste’) en geeft al sinds de jaren ’90 les aan jeugd en senioren.
Vincent Vleeming (FIDE rating 1881, KNSB rating 1888): speelde afgelopen seizoen voor het team van Dr. Max Euwe in de KNSB 3e klasse C. Vincent heeft het KNSB diploma trainer 2 (niveau Stap 4) en geeft ook al meer dan 25 jaar les aan jeugd en senioren.
Lars van Schooten (FIDE rating 1858): Lars heeft het KNSB diploma trainer 2.

Voor WIE is deze vorm van trainen bedoeld?
De kweekvijvertrainingen staan open voor álle SBO-jeugdschakers t/m de leeftijd van 17 jaar met een speelsterkte/rating vanaf ongeveer 300. Ze zijn beslist ook geschikt voor getalen-teerde, jongere kinderen vanaf een jaar of 6! De groepen worden grofweg ingedeeld volgens het principe rating >900 en/of middelbare scholier is groep Frank, rating <900 en jonger dan 12 jaar is groep Vincent of groep Lars.

WAAR en WANNEER vinden de trainingen plaats?
Er wordt getraind in het Wijkcentrum ’t Lansink (Twijnstraat 6, Hengelo).
(Voorlopige) trainingsdata voor het seizoen 2022-2023 zijn de vrijdagen 15 november, 16 december, 10 februari, 10 maart, 31 maart, 21 april, 12 mei. We beginnen om 18.45 uur en de trainingen duren tot ongeveer 21.15 uur (20.30 uur voor groep Lars).

Hoe ziet de TRAININGSAVOND er ongeveer uit?
De trainingsavond bestaat uit 2 delen onderbroken door een ranja-moment. In het eerste deel staat de theorie centraal. De trainer behandelt een thema passend bij het niveau en de interesse van de groep. Na het ranja-moment kan, wanneer dit voor de pauze niet helemaal is afgerond, er nog een kort stukje theorie worden doorgenomen. Hierna wordt een soort van interne competitie gespeeld. De trainer observeert deze partijen en zal opmerkelijke zaken na afloop met de schakers analyseren. Dit kan ter plekke gebeuren maar ook via schaak-platforms als Lichess.

Wat KOST het om mee te doen?
De hoogte van de eigen bijdrage hangt mede af van het aantal deelnemers, of er weer subsidie kan worden verkregen en of er extra kosten gemaakt moeten worden i.v.m. corona-uitbraken. Echter, de verwachting is dat het ergens tussen € 70,- en € 90,- p.p. uit zal komen.

AANMELDEN
Vóór 8 november a.s. via Jolanda@Minerva.SchakendHengelo.nl of 074 – 2911988.
Minimale bezetting om een groep daadwerkelijk te starten is 6. Pas nadat alle aanmeldingen binnen zijn, wordt bepaald hoeveel groepen er komen. Trainers en organisatie stellen de groepen samen uit de aanmeldingen.

Alle info vind je ook de onze flyer.