Kweekvijvertrainingen

WAAROM deze kweekvijver?

De KNSB organiseert ieder jaar zogeheten Stertrainingen. Deze zijn [citaat]: ‘…bedoeld om een brede groep jonge talentvolle schakers de gelegenheid te bieden om met gelijk­gestem­den te trainen.’… Echter, zo’n training wordt niet in onze regio gehouden. Toch is er wel degelijk behoefte aan een dergelijke club overstijgende jeugdtraining binnen de SBO. Daarom heeft Minerva een aantal jaren geleden het initiatief genomen een kweekvijver­training te organiseren, onder de voorwaarde low-budget maar met dezelfde doelstelling. Dat betekent o.a. dat niet is gekozen voor het huren van (dure) extra ruimte in een weekend maar voor het gebruik van ruimtes die toch al beschikbaar waren tijdens de clubavond. De SBO heeft de trainingen omarmd en biedt ondersteuning middels een subsidie.

Tot nu toe wordt er gewerkt met 2 groepen maar bij voldoende belangstelling breiden we graag uit naar 3 groepen. Zo’n derde groep zal dan voor getalenteerde beginners zijn en hoogstwaarschijnlijk een uurtje korter duren, mede i.v.m. de te verwachten jonge leeftijd van de deelnemers.

Wie zijn de TRAINERS?

IM Frank Kroeze (FIDE rating 2398, KNSB rating 2393): komt uit in de KNSB 1e klasse voor Dr. Max Euwe en in de Duitse Oberliga Nord-West voor SK Nordhorn-Blanke. Frank heeft het KNSB diploma trainer C (het ‘hoogste’) en geeft al sinds de jaren ’90 les aan jeugd en senioren.

Vincent Vleeming (FIDE rating 1889, KNSB rating 1921): komt uit voor het team van Dr. Max Euwe in de KNSB 3e klasse C. Vincent heeft het KNSB diploma trainer 2 (niveau Stap 4) en geeft ook al meer dan 25 jaar les aan jeugd en senioren.

Voor WIE is deze vorm van trainen bedoeld?

De kweekvijvertrainingen staan open voor álle SBO-jeugdschakers t/m de leeftijd van 17 jaar met een speelsterkte/rating vanaf ongeveer 500. Ze zijn beslist ook geschikt voor getalen­teerde, jongere kinderen vanaf een jaar of 6, 7! De groepen worden grofweg ingedeeld volgens het principe onder 12 jaar en rating <900 is groep Vincent, rating >900 en/of middelbare scholier is groep Frank. Maar, Elke aanmelding wordt individueel bekeken en eventueel wordt overlegd met de jeugdleider over een juiste plaatsing.

WAAR en WANNEER vinden de trainingen plaats?

Er wordt getraind in speeltuingebouw ’t Lansink (Twijnstraat 6, Hengelo). Dit is de (vrijdag) speellocatie van Minerva. Trainingen worden jaarlijks gepland in de periode november-mei. We beginnen om 18.45 uur en de trainingen duren tot ongeveer 21.15 uur.

Hoe ziet de TRAININGSAVOND er ongeveer uit?

De trainingsavond bestaat uit 2 delen onderbroken door een ranja-moment. In het eerste deel staat de theorie centraal. De trainer behandelt een thema passend bij het niveau en de interesse van de groep. Na het ranja-moment kan, wanneer dit voor de pauze niet helemaal is afgerond, er nog een kort stukje theorie worden doorgenomen. Hierna wordt een soort van interne competitie gespeeld. De trainer observeert deze partijen en zal opmerkelijke zaken na afloop met de schakers analyseren. Dit kan ter plekke gebeuren maar ook via schaak­platforms als Lichess.

Wat KOST het om mee te doen?

De hoogte van de eigen bijdrage hangt mede af van het aantal deelnemers; hoe meer deelnemers, hoe lager de kosten p.p. De verwachting is dat het dit seizoen ergens tussen € 50,- en € 70,- p.p. uit zal komen.

NIEUWSGIERIG geworden?

Bekijk ook de flyer.

 

INFORMATIE en AANMELDEN

Jolanda@Minerva.SchakendHengelo.nl of 074 – 2911988.