Jeugdinfo algemeen

Als je jeugdlid bent van een schaakvereniging ben je ook automatisch lid van de Nederlandse schaakbond (KNSB) en kun je deelnemen aan allerlei leuke schaakactiviteiten van de Schaakbond Overijssel (SBO).

Hieronder leggen we kort uit wat de SBO en de schaakbond voor jou doen. Heb je vragen kun je altijd terecht bij de SBO-jeugdcommissie (jeugd@sboschaak.net), jouw jeugdleider of trainer bij de club, of op deze website en de Schaakbond https://www.schaakbond.nl.

Onder het SBO gebied vallen de schaakverenigingen in het gebied in de vierhoek Winterswijk – Raalte– Hardenberg – Enschede. Zie ook  Waar zit jou club.

Regionale toernooien / SBO jeugd Grand Prix

Verschillende schaakverenigingen organiseren elk jaar een jeugdtoernooi. Deze toernooien maken deel uit van de SBO Jeugd Grand Prix. Ze zijn meestal op zaterdag- of zondagmiddag en je speelt dan 7 partijen van 15 min. per persoon. Ze zijn laagdrempelig, ook heel geschikt voor de beginnende schakers.

Ze worden vaak aangekondigd via jouw vereniging , op deze site en op de SBO kalender. (let op de afkorting jGP: jeugd Grand Prix)

Clubkampioenschappen

Elk seizoen is er een SBO jeugd club competitie (JCC). De JCC is ingedeeld in leeftijdsklassen A t/m E. Met een team van jouw club van 4 spelers speel je dan een paar avonden per jaar tegen teams van andere verenigingen uit de regio. De thuiswedstrijden op de eigen clubavond en –locatie en de uitwedstrijden op de clubavond en –locatie van de andere vereniging. De winnende verenigingen mogen het seizoen daarna meedoen aan de landelijke JCC (cat. C, D en E). Voor meer info kun je bij jouw club terecht.

Individuele kampioenschappen

Elk jaar organiseert de SBO persoonlijke kampioenschappen in verschillende leeftijdsgroepen. Er is een SBO snelschaakkampioenschap en de jeugd PK’s. De PK’s zijn serieuzere toernooien dan de Grand Prix toernooien, met langere partijen en er geldt vanaf de D ook notatieplicht. Dat betekent niet dat ze alleen voor de beste schakers zijn: ook voor minder sterke spelers kan dit een leuke en leerzame ervaring zijn. De winnaars van de PK’s mogen meedoen aan de Nederlandse jeugdschaakkampioenschappen.
Informatie: jeugdpk@sboschaak.net

Trainingen

JSV Minerva uit Hengelo organiseert extra ‘kweekvijver’ trainingen voor de wat sterkere spelers, op 7 vrijdagavonden verdeeld over het jaar. Deze trainingen zijn bedoeld voor alle jeugdspelers van de SBO-verenigingen. Er zijn wel kosten aan verbonden om de trainingen kostendekkend te maken.

Schoolschaak

De SBO organiseert jaarlijks (een zaterdag in maart) een groot schoolschaaktoernooi in Hengelo. Informeer bij jouw school of je via school met een team mee kunt doen. In sommige steden zijn daarnaast ook schoolschaak voorrondes of een eigen schoolschaaktoernooi.
Meer informatie: schoolschaak@sboschaak.net.

Het Hutton toernooi

Jaarlijks, meestal op een zaterdag in de herfstvakantie is er het Hutton toernooi. Vanuit de SBO gaan er dan vijf leeftijdgebonden teams schaken tegen teams van de andere regionale schaakbonden. Elk jaar wordt het georganiseerd door een andere bond. De spelers worden door de SBO persoonlijk benaderd om mee te mogen doen.

Overige toernooien

Kijk op https://www.schaakkalender.nl voor alle (jeugd)schaaktoernooien in Nederland. Zo heeft de OSBO, de bond voor o.a. Gelderland net zoiets als onze Grand Prix, genaamd de IJSCO toernooien.

Landelijk zijn er ook een aantal grote ‘open’ jeugdtoernooien:

Leeftijdscategorieën

De SBO volgt de leeftijdsklassenindeling van de schaakbond. Er wordt gekeken naar de leeftijd die wordt bereikt in het kalenderjaar aan het einde van het seizoen (schooljaar).

In onderstaande tabel staat voor het huidige en komende schooljaren het laagste geboortejaar per categorie. Lees als: geboren in of na

23/24 24/25 25/26 26/27
A tm 18 jaar 2006 2007 2008 2009
B tm 16 jaar 2008 2009 2010 2011
C tm 14 jaar 2010 2011 2012 2013
D tm 12 jaar 2012 2013 2014 2015
E tm 10 jaar 2014 2015 2016 2017
F tm 9 jaar 2015 2016 2017 2018
G tm 8 jaar 2016 2017 2018 2019
H tm 7 jaar 2017 2018 2019 2020