SBO Pupillendag (jeugd PK F,G & H)

De SBO Pupillendag is dit jaar op zaterdag 6 april 2024 in het denksportcentrum Hengelo. De Pupillendag is het toernooi voor SBO jeugd t/m 9 jaar, waar o.a. gespeeld wordt om het SBO jeugdkampioenschap en kwalificatie voor het Nederlands jeugdkampioenschap, dat in juni in Spijkenisse wordt gehouden. Zowel de SBO kampioenschappen als de Nederlands kampioenschappen worden bij de Pupillendag in 3 leeftijdscategorieën gespeeld:
•F t/m 9 jaar / geboren in 2015
• G t/m 8 jaar / geboren in 2016
• H t/m 7 jaar / geboren in 2017
In elke leeftijdscategorie is er 1 toegangsbewijs voor het NK voor de beste jeugdspeler en 1 toegangsbewijs voor het beste meisje.

datum: 6 april 2024
locatie: Denksportcentrum Hengelo
tijden: van 10:00 t/m 17:00
voor wie: Zowel jongens als meisjes die (KNSB-)lid zijn van een schaakverenigingen binnen de SBO en geboren op/na 1 januari 2015.
Inschrijfgeld € 7,50
NK plaatsen
F 1 jeugdplaats en 1 meisjesplaats
G 1 jeugdplaats en 1 meisjesplaats
H 1 jeugdplaats en 1 meisjesplaats
Speeltempo: 10 min + 10 sec. per zet, geen notatieplicht
Indeling afhankelijk van aantal deelnemers en wordt enkele dagen voor het toernooi bekend gemaakt.

19 maart 2023

Jurre wint met overmacht de Pupillendag. Hij wint al zijn partijen en haalt de maximale score. Daarachter, bij de F pupillen was het erg spannend. Lange tijd leek het uit te monden in een barrage om het kampioenschap te beslissen. Na 7 rondes stonden Joris, Quinn en Teng Yi op 5 punten. Quinn speelde vervolgens remise tegen Timur, waardoor hij het niet meer in eigen hand had. Joris en Teng Yi wisten wel te winnen. In de laatste ronde liet Joris zich door Koen verrassen, en door de winst van Teng Yi was het F kampioenschap beslist zonder barrage.

En in de laatste ronde viel er nog een beslissing. Het lot wilde dat Vincent en David, de enige twee H spelers, in de laatste ronde tegen elkaar speelden. Beide stonden ze nog op 0 punten. David speelde snel de toren van zijn damevleugel naar het centrum, zoals we hem dat al vaker zagen doen.  Na wat materiaalwinst en -verlies over en weer had Vincent opeens een vrije torenlijn naar de achterste rij en ging David mat achter de paaltjes.

De organisatie kijkt terug op een geslaagd toernooi, met gelukkig wat meer deelname dan afgelopen 4 jaar. Het was gezellig, sportief en leerzaam. We zijn wel de tel kwijt geraakt van het aantal herdersmatjes dat voorbij kwam.

Verslag seizoen 2021/2022

De Pupillendag 2022 is helaas niet doorgegaan vanwege een te laag aantal deelnemers.

Verslag seizoen 2020/2021

8 mei 2021

In een kleine online setting is de SBO Pupillendag gehouden. Er waren helaas maar 6 deelnemers, dus er werd een round robin over 5 rondes gespeeld. Victor liet slechts een half puntje liggen tegen Stijn. Met 2 torens achter kon Victor schaak blijven geven, dat uiteindelijk in 3 x dezelfde stelling resulteerde. Stijn werd 2e met 4 punten, de andere remise tegen Vinz was ook herhaling van stelling, waarbij Stijn ook in het voordeel was. Er waren meerdere remise uitslagen, ook door pat en door de klok. Het lukte Kyrah niet om op tijd mat zetten tegen Sven, maar omdat Sven alleen nog de koning op het bord had werd ook die partij remise.

NK tickets voor de online Nationale Pupillendag op 19 juni zijn er voor Victor (F), Kyrah (F meisjes), Vinz (H) en Nika (H meisjes).

8 februari 2020

David Formanoy heeft de SBO Pupillendag gewonnen, met de perfecte score van 9 uit 9. Noa Hemmink was het beste meisje en is SBO meisjeskampioene t/m 9 jaar. In de H groep was Joris de enige deelnemer. Hij speelde een prima toernooi, met twee overwinningen en is SBO kampioen t/m 7 jaar.

In de eerste ronde speelden Mon en David gelijk tegen elkaar. Beide jongens lieten een uitstekende partij zien, maar David trok aan het langste eind. Toen Mon zich in de 5e ronde tegen Noa verslikte was het  voor hem hopen op een fout van David. David speelde niet foutloos en zowel Bram als Noa hadden kansen tegen hem, maar David bleef koel en liet zich niet verschalken. Bij de meisjes werd het nog spannend toen Wouter in de 7e ronde verrassend van Noa won. Noa moest in de 8e ronde tegen David, en Sophie won beide partijen in rondes 7 en 8, waarna het verschil tussen de meiden nog maar en half puntje was in het voordeel van Noa. En in de laatste ronde speelden ze tegen elkaar. Noa speelde zoals we van haar gewend zijn lekker aanvallend en had een mooi plannetje bedacht dat haar de overwinning en de meisjestitel opleverde.

Alle deelnemende pupillen hadden meerdere punten gehaald, en iedereen ging naar huis met een beker of medaille. Ondanks de wat magere deelnemersaantallen was het een leuke en leerzame dag.

9 maart 2019

Evan heeft de SBO pupillendag gewonnen. Hij bleef ongeslagen. David haalde de 2e plek en werd daarmee jeugdkampioen in de G categorie. Het beste meisjes was Noa. Voor het 2e NK ticket bij de F was een barrage nodig tussen Jayden, Anatoly en Mon. Anatoly won zijn beide snelschaakpartijen en mag ook naar Meppel.