PK D 2018/2019

24 november 2018

Het PK D is gewonnen door Storm. Gijs en Jay-Giani hadden een gedeeld 2e plaats met 3,5 punten.
Voor beide jongens was een NK ticket beschikbaar, dus er hoefde geen barrage gespeeld te worden. Jay-Giani mocht de beker voor de 2e plaats meenemen. Daar is om geloot, want naast de score waren ook de weerstandspunten en de SB punten exact gelijk. En het onderlinge resultaat was remise.

Alle 3 meiden eindigden gelijk, met 3 uit 6. Een barrage moest bepalen wie de meisjeskampioen is. Alle 3 de meiden hebben een NK ticket.
Olivia wist na barrage met 4 uit 4 de meisjestitel bij de D te winnen.

Einduitslag

Score WP SB W-We
1 Fallaux, Storm Kampioen, NK 5.0 19.0 16.00 -0.03
2 Sapulette, Jay-Giani NK 3.5 17.5 7.75 +0.45
De Cloet, Gijs NK 3.5 17.5 7.75 +1.69
4 Buijnsters, Olivia Meisjeskampioen, NK 3.0 18.0 6.50 -1.33
Gelten, Evan 3.0 18.0 6.00 -1.41
Visser, Alma NK 3.0 17.5 8.50 +1.31
Jutba, Christal NK 3.0 17.5 6.00 +0.07
8 Dijk, Nika 0.0 19.0 0.00 -0.75

1e ronde
Jay-Giani wint met een mooi dameoffer van Nika.

Gijs staat erg goed tegen Evan. Hij kan een loper winnen, maar hij overspeelt zich en verlies zijn toren. Dan wordt het een spannend eindspel met paard en 6 pionnen tegen toren en 3 pionnen. Dan mist Gijs mat in 2, maar even later laat Evan zijn toren vorken. Gijs wint.

Olivia tegen Alma is een mooie en lange partij. In het eindspel ziet Alma matdreiging over het hoofd.

2e ronde
Alma komt er achter dat een gepende verdediger niet effectief is: Evan wint een stuk. Hij kan steeds meer druk zetten en materiaal winnen.

Christal gaat vol in de aanval en wint van Nika.

Olivia speelt het eindspel beter uit en verslaat Gijs.

Storm heeft ook beide partijen gewonnen en moet zo tegen Olivia.

Ronde 3
Storm verslaat binnen 10 minuten Olivia.
Ondertussen is Nika op avontuur met zijn koning. Die is al bijna aan de overkant. Alma sluit de koning in en wint.

Christal en Gijs gaan gelijk op. Gijs wint een kwaliteit, maar zijn stelling is niet best. Beide torens staan inactief. Maar dan komt hij een volle toren voor en zet Christal haar loper in een penning. Gijs kiest voor dameruil terwijl hij ook dame tegen toren kon winnen. Maar het ziet er niet best uit voor Christal.

Jay-Giani staat 2 stukken voor tegen Evan. Na promotie is het gedaan: Evan geeft op.

ronde 4
Bij Gijs tegen Storm wordt snel veel geruild. 6 Stukken en beide dames staan al naast het bord. Storm komt 2 pionnen voor.

Jay-Giani doet een pionnenstorm tegen Olivia. Dat geeft wel veel ruimte voor haar, als ze er door weet te breken. Maar daar is nu nog geen sprake van. Ze verzuimt een penning op de juiste manier af te slaan en verliest een stuk. En even later de partij.

Evan wint snel van Nika, die in een paardoffer trapt.

Al staat inmiddels behoorlijk achter. Dat lijkt een gelopen race voor Christal…koppie er bij houden.

 

ronde 5
Storm tegen Evan: Storm staat beter. Oei, Evan verliest een toren.

Jay-Giani staat een pionnetje achter tegen Alma in een toren en pionnen eindspel. Er staat bijna niks meer op het bord. Wordt dit de eerste remisepartij van vandaag? Of lukt het Alma de pion aan de overkant te krijgen? Ja , dat lukt.

Olivia staat een dame tegen 2 stukken voor tegen Christal, maar even later is er weer evenwicht: Christal 1 toren en 2 stukken, Olivia 2 torens en een pion meer. Christal wint een toren. En nog een. Haar loperpaar is dodelijk.

Ook tegen Gijs, die een sterk toernooi speelt is Nika niet opgewassen.

ronde 6
Storm staat 2 punten los en is verzekerd van de 1e plaats.

Olivia wint eenvoudig, en haalt haar 3e punt. Kan Evan haar helpen door Christal te verslaan. Hij heeft zijn f pion al op de 7e rij. Dit resulteert uiteindelijk in winst. Olivia en Christal eindigen beide op 3 punten. Dat wordt een barrage voor de titel.

Jay-Giani en Gijs wikkelen snel af naar een toren pionnen eindspel. Remise. Beide jongens eindigen op 3,5 punten. Dat blijkt uiteindelijk genoeg voor een gedeelde 2e plaats.

Alma komt verrassend op voorsprong tegen Storm, die veel beter stond. Is het genoeg voor winst? Dat wordt wel lastig. Pion loper tegen pion, en loper niet de kleur van het promotieveld. Die dame komt er, en dan is het een kwestie van tijd. Alma kan nog wel een lesje mat zetten met de dame gebruiken. Het kost maar liefst 14 zetten tot de mat. Maar een punt is een punt, en daarmee is Alma ook op 3 punten geëindigd.

Barrage meisjes
dubbelrondige competitie, snelschaak 3 min + 2 sec. per zet.

Olivia Alma Christal Score
Olivia x 2-0 2-0 4
Alma 0-2 x 1-1 1
Christal 0-2 1-1 x 1