SBO clubs
Website redactie
Suggesties voor nieuws of opmerkingen over de inhoud van de SBO site? Stuur een e-mail naar redactie@sboschaak.net!

Suggesties voor functionaliteit, of fouten gevonden? Stuur een e-mail naar webteam@sbo­schaak.net!
(c) Schaakbond Overijssel
Verslag “Hasselo schaakt!” in winkelcentrum Hasselo
Niet alleen in het Kulturhus ook in het winkelcentrum Hasselo viel zaterdag 11 september het nodige te beleven dat met schaken te maken had. O.a. een kloksimultaan tegen Hans Böhm, houtdraaier Jan de Jong die zijn kunstige hobby demonstreerde, spellenwinkel de Dondersteen met héél véél spellen en een stempeltoernooi Raindropchess.

Al vanaf half 10 kon midden in het winkelcentrum gespeeld worden om een plek in de finaleronde van het Raindropchess toernooi die middag in het Kulturhus. Aan een 8-tal borden konden stempels verdiend worden met een gewonnen partij. De erg mooie stempelkaarten, bijzonder in trek bij met name het jonge publiek, waren ontworpen door Margreet Wevers van Schaakkunst. Wie een kaart had weten te bemachtigen wist zich van zijn/haar eerste prijs al verzekerd: het deel met de stempels bleef bij de organisatie maar het andere deel, een leuke boekenlegger met een miniatuur van een kunstwerk én een schaakpuzzel, ging mee naar huis. Wie aan de finalerondes mee deed kreeg zelfs een geplastificeerde boekenlegger mee.
Dat het Raindropchess-spel leuk is om te spelen is wel bewezen. De hele dag door waren de nodige borden bezet. Alleen op het moment dat de finalerondes werden gespeeld was het opvallend rustig bij de tafels in het winkelcentrum. Maar na de eerste knock-out ronde stroomden de borden weer snel vol.

Ook druk was het op het pleintje waar de Dondersteen een stand deelde met de ontwikkelaar van het Raindropchess-spel en waar Jan de Jong een plaatsje had met z’n draaibank. Het blijft fascinerend om te zien hoe uit een “gewoon” stuk hout een mooi handgedraaid schaakstuk ontstaat. Dat Jan een waar kunstenaar is in deze discipline heeft dan ook menigeen met bewonderende ogen aanschouwd. Ter plekke heeft Jan zelfs de uitdaging aangenomen om een geheel nieuw en hem dus onbekend model pion in het groot te draaien: de raindrop-pion.
De Dondersteen is een nieuwe spellenspeciaalzaak in het centrum van Hengelo. Zij waren met een demonstratiestand en een selectie van spellen uit de winkel gekomen. Uit de belangstelling voor hun stand blijkt dat bordspellen van alle tijden zijn en zeker ook van de huidige. De Dondersteen is op dit moment het enige verkooppunt in Hengelo van de Raindropchess-spellen.

En dan natuurlijk dat waar iedere schaker naar uitkijkt: een partij spelen tegen Hans Böhm. Om 11 uur werd begonnen met een kloksimultaan tegen 10 meer en minder bekende regionale schakers. Remko Algera, Vigen Boghossian, Jessica Groenhuis, Jeroen Heystek, Paul Hoogendoorn, Thomas Hummel, Bram Klapwijk, Zyon Kollen, Erik Mijnheer en Paul ten Vergert waren er eens goed voor gaan zitten. Door onnadenkendheid in de voorbereiding van zowel de organisatie als simultaannemers en Hans Böhm was de kloktijd niet helemaal eerlijk geregeld. Daardoor kon het gebeuren dat de klok aan beide kanten een bedenktijd van een uur liet zien terwijl + 20 á 25 minuten voor de tegenstanders reëel was geweest. Een aantal partijen werden hierdoor vlagwinsten wat weer een vertekend beeld van de wederzijdse sterkteverhoudingen opleverde. Maar goed, er is leuk en plezierig gespeeld en iedereen was het erover eens dat er partijen tussen zaten die eigenlijk meer verdienden dan deze simultaan. Ook het publiek genoot volop mee van de acties aan de borden en menigeen kwam tot de ontdekking dat schaken lang niet altijd zo’n stiltesport is als vaak wordt gedacht.
Na een korte lunchpauze, waarin o.a. Zyon het simultaangeven overnam, is Böhm eerst aangeschoven bij het stempeltoernooi om vanaf 3 uur een “gewone” aanschuifsimultaan te geven. De belangstelling bij de jeugd om een keertje in een partij tegen deze schaakgrootheid te laten zien hoe goed zij al kunnen schaken was groot. Gelukkig liet geen van hen de schouders hangen toen Böhm toch wel van een ander kaliber bleek te zijn dan hun normale tegenstanders. Partijen tegen iets geoefender schakers leverden weer een aantal leuke stellingen en interessante nadenkers op maar ook hier bleek Böhm gewoon te sterk om van te winnen.
De afsluiter van de dag was de uitreiking van de hoofdprijs bij het Raindropchess-toernooi.
Al met al een geslaagde dag die voor herhaling vatbaar is.

Jolanda Hummel Laatst gewijzigd: 14-09-2010